Nye single cask rom i Vinens Verden

Vores 2016 Single Cask rom aftapninger fra Plantation Rum er landet og vi har glædet os meget. Det er fire meget spændende aftapninger, vi har valgt i år og med meget forskellige karakterer. De fire rom kommer fra henholdsvis Le Reunion, Belize, Trinidad samt Barbados, og er lagret mellem 8 og 16 år på fad. Fadene er af meget forskellige oprindelse, der er to typer af træ fra Amazonas; nemlig Grapia (Belize X.O.) og Amburana (Trinidad). Desuden er der kirsebærtræ (Barbados) og et gammelt portvinsfade (Le Reunion). 

Belize X.O
Grapia Wood Finish fra Amazonas, 43 % vol
.

Rom fra Belize har et kæmpe potentiale. Den lille engelsktalende enklave midt i Mellemamerika producer primært kolonnedestilleret rom og i mindre omfang rom destilleret på traditionelle Pot Stills.

2016 aftapningen af Belize er helt exceptionel, idet rommen har efterlagret på eksotisk Grapiatræ fra Amazonas. Fade fremstillet på Grapiatræ bruges især i den beslægtede Brasilianske Cachaca produktion. Her er Grapiatræet kendt for sine unikke lagringsegenskaber, som giver en forførende blød, på brasiliansk Suave, og sofistikeret karakter. Grapiatræet afgiver næsten ingen farve, hvorfor rommen fremstår lysere.

Dette års aftapning af Belize er destilleret på kolonne og fremstillet på sukkerrørsmelasse. Smagen er krydret, cremet og sødmefuld. Eftersmagen er dejlig saftig med sødekrydderier som smages i meget lang tid.

Barbados 12 Years Old
Wild Cherry Wood Finish, 44,1 % vol.

Meget lækker og rigt krydret rom med karakter af bagt banan, kokos, appelsin og chokolade. Frisk frugt og delikat vinøssødme fra efterlagringen på kirsebærtræsfade. I eftersmagen findes modne kirsebær, mynte, hvid marengs og søde belgiske vafler.

Lagring på kirsebærtræ er kendt for at forstærke smagen i vin eller spiritus. Især duft og smag af bær og frugt fremhæves tydeligt. Fade af kirsebærtræ har en kraftig indvirkning på indholdet, hvorfor denne træsort kun egner sig kortvarig fadlagring eller finish. Netop rom fra Barbados, som er så rig på frugtaromaer beriges utroligt meget af denne lagring.

Trinidad Vintage 2000
Amburana Wood Finish fra Amazonas, 42,7 % vol.

Trinidad er en af de største romproducenter i Caribien. Den producerede rom er noget af det bedste fra regionen med elegant frugt og finesse.

Ligesom 2016 aftapningen af rommen fra Belize er årets Trinidad rom efterlagret på eksotisk træ fra Amazonas – nemlig Amburanatræ. Denne træsort bruges til fadlagring af Cachaca hvor man gerne vil have meget smag og fylde. Amburanatræ giver en krydret og stærk indflydelse til rommen, som er perfekt sammen med den parfumerede Trinidad romstilart.

Dette års aftapning af Trinidad er destilleret på kolonne og fremstillet på sukkerrørsmelasse. Smagen er varm og krydret og let sødmefuld. Eftersmagen er næsten asiatisk spicy med velsmagende indslag af chili, ingefær og kanel.

La Reunion Traditionel 15 Years
Old Ruby Port Finish, 45 % vol
.
La Reunion øst for Madagaskar i det Indiske Ocean producerer, lige som sine søster øer i Caribien, rom af fremragende karakter. Øen, som er en del af Frankrig, har fire romdestillerier som både producerer melasserom og sukkerjuicerom – Rhum Agricole.

Mentol, jasminblomst, citrus og egetræ dominerer duften og vidner om en karakterfuld smagsoplevelse forude. Frisk egetræ med vaniljetoner, engelsk julekage og brændte mandler, passionsfrugt og peber eksploderer i munden. Portvinskarakteren er meget tydelig i eftersmagen og fornemmes cremet og tydeligt meget længe.